Hamsterkopen.nl Vragen over hamsters

VEELGESTELDE VRAGEN

Je gaat een hamster kopen en je wilt goed voorbereid zijn. Lees hier de antwoorden op de meest voorkomende vragen.

 

Hamsters worden verkocht bij dierenwinkels, fokkers en opvangcentra. De meeste mensen kopen een hamster in de dierenwinkel.  Een hamster kost ongeveer tussen de 5 en 20 euro. Let bij het kopen en ophalen van je hamster op dat de hamster er gezond en verzorgd uit ziet. Op de pagina hamster kopen lees je precies bij welke opvangcentra jij terecht kunt voor een hamster.

 

 • Slapen hamsters overdag?

Dat klopt! Hamsters zijn knaagdieren die met name in de schemering en in het donker actief zijn. Je kunt dus het beste ‘s avonds met je hamster spelen, omdat je hamster dan wakker wordt. Wacht wel even met spelen tot je hamster helemaal wakker en actief is.

 

 • Kan ik mijn hamster tam maken?

Zeker, de meeste hamsters kun je tam maken. Een tip hiervoor is om je hamster eerst aan je hand te laten ruiken en erop te laten klimmen. Zo bouw je langzaam vertrouwen op. Pak je hamster regelmatig op om voorzichtig te aaien, zo zal hij langzaam aan je wennen. Pak een hamster niet onverwachts van boven op, dit kan een hamster ervaren als bedreigend.

 

 • Kan een hamster bijten?

Hamsters hebben kleine tandjes en kunnen je dus bijten. Een hamster bijt alleen als hij schrikt, hardhandig wordt opgepakt of omdat hij ziek is of pijn heeft. Laat je hamster daarom altijd rustig wakker worden en benader je hamster voorzichtig.

 

 • Kan ik mijn hamster uit de kooi halen?

Jazeker, je kan je hamster met geduld tam maken door je hamster te laten wennen aan je hand. Maar let op: hamsters zijn snelle beestjes en kunnen er makkelijk vandoor gaan. Een handige manier om met je hamster buiten de kooi te spelen is door een hamster-ren aan te schaffen. Hiermee kan je je hamster veilig buiten zijn kooi laten spelen. 

 

 • Hoeveel kost een hamster en waar kan ik een hamster kopen?

Je kunt een hamster kopen bij een fokker, een dierenspeciaalzaak, knaagdierenopvang of asiel. Hoeveel een hamster kost is afhankelijk van het soort hamster. Je zult voor de aanschaf van een hamster over het algemeen niet meer dan 20 euro kwijt zijn. Een hamsterkooi met bijbehorende inrichting zal rond de 50 euro kosten.

 

 • Komen er nog meer kosten bij, naast de aanschaf van een hamster en hamsterkooi?

De aanschaf van een hamsterkooi en een hamster zijn niet de enige kosten die je zult hebben. Een hamster is een levend diertje en moet worden onderhouden. Je hebt dan ook te maken met terugkerende kosten aan bodembedekking en voer. Ook kan het voorkomen dat je hamster ziek wordt, en je hamster medische zorg nodig heeft.

 

 • Hoe weet ik of mijn hamster gezond is?

Een hamster moet een gezonde uitstraling hebben. Dit betekent dat je hamster een glanzende vacht moeten hebben en droge, heldere oogjes. Let op de ademhaling van je hamster: ademt je hamster rustig en regelmatig? Een zieke hamster is lusteloos en sloom. Verwar dit niet met slaperigheid overdag. Het is normaal dat hamsters pas met schemering actief worden.

 

 • Wat eet een hamster?

Droogvoer voor hamsters biedt alle voedingsstoffen die hamsters nodig hebben om gezond te blijven. Dit kan je eventueel aanvullen met wat kleine stukjes groenten en of fruit. Doe dit af en toe, zo voorkom je dat je hamsters zijn gewone voer overslaat en alleen nog maar lekkers eet. Vers drinkwater moet overigens altijd beschikbaar zijn. Controleer het waterflesje daarom dagelijks.

 

 • Hoe vaak moet ik een hamsterkooi schoonmaken?

Een hamsterkooi moet regelmatig verschoond worden. Dit hoor je één keer per week te doen. Je kunt het gedeelte van de bodem dat er niet vies uitziet of vies ruikt laten liggen. Hierdoor blijft het voor je hamster vertrouwd ruiken.

 

 • Ik wil mijn hamster weg doen. Wat kan ik nu doen?

Vraag allereerst of mensen in je kennissenkring misschien interesse hebben in je hamster. Zo weet je zeker dat je hamster goed terecht komt. Ook kan je dierenopvangcentra bellen om te vragen of zij jouw hamster op willen vangen. Laat je hamster in ieder geval niet los, hamsters zijn niet meer wild en kunnen niet voor zichzelf zorgen.

 

 • Kan ik meerdere hamsters in één kooi houden?

Hamsters leven solitair (afgezonderd) en zijn dus niet gewend met meerdere hamsters samen te leven. Met name de Chinese dwerghamster en de Syrische hamster kunnen niet samenleven met andere hamsters. Zet je hamsters wel samen, dan kan dit óf leiden tot gevechten of tot een nestje.

 

 • Hoe oud worden hamsters?

Hamsters worden gemiddeld tussen de twee en drie jaar oud. Hamsters kunnen maximaal zeven jaar oud worden. Chinese dwerghamsters worden het oudst, tweekleurige hamsters halen vaak de twee jaar niet.

 

 • Mijn hamster niest. Wat is er aan de hand?

Hamsters kunnen snel last krijgen van kou en tocht. Vaak heeft je hamster dan niet meer een frisse blik in zijn ogen en ligt hij veel te slapen. Het neusje van je hamster is dan vochtig. Je hamster is misschien erg rustig en zit vaak als een klein bolletje. Wat je hamster in zo’n situatie nodig heeft is rust en warmte. Plaats je hamster in een schone kooi en zorg voor een goede laag strooisel waar hij zich lekker in kan nestelen. Zorg ervoor dat de kooi niet op de tocht staat.

 

 • Mijn hamster heeft lange tanden, wat kan ik hier aan doen?

Hamsters hebben tanden die door blijven groeien. Het is belangrijk dat je hamster ergens aan kan knagen zodat de tanden kunnen slijten. Als de tanden te lang worden kan je hamster niet meer eten en zal je hamster mager worden. De dierenarts kan de tanden eventueel knippen. Wees dit voor door een knaagblok voor je hamster te kopen.

 

 • Houden hamsters een winterslaap?

In de natuur is het gebruikelijk voor hamsters om een winterslaap te houden. Dit doen hamsters wanneer de temperatuur onder de 10 graden Celsius komt. Dit zal niet zo snel in een huiskamer of slaapkamer voorkomen, dus hier hoef je niet bang voor te zijn bij jouw hamster.

 

 • Wat is goede bodembedekking voor in een hamsterkooi?

Bodembedekking op basis van materialen als maïs, papier of houtpulp zijn prettig voor hamsters. let op dat de bodembedekking vocht goed absorbeert en stofvrij is. Vind hier een voorbeeld van geschikte bodembedekking.

 


Hamsterkopen.nlLees meer over het kopen van een hamster

Wil je meer weten over het kopen van een hamster, het kopen van een hamsterkooi, de verzorging van een hamster of welke hamstersoorten er allemaal bestaan? Je leest het allemaal op Hamsterkopen.nl!