Hamsterkopen.nl Soorten hamsters

SOORTEN HAMSTERS

Eindelijk, je mag een hamster uitzoeken! De vraag is nu alleen, welke hamster past bij jou? Er bestaan verschillende soorten hamsters. In Nederland kennen de meeste mensen de Goudhamster, de Dwerghamster en de Europese hamster.

 

De Goudhamster

De Goudhamster wordt ook wel de Syrische hamster genoemd. Dit komt omdat deze hamster oorspronkelijk afkomstig is uit Aleppo, een stad in Syrië, dichtbij de grens met Turkije. In Aleppo hielden deze hamsters zich bezig met het graven van holletjes in Akkers, met kamertjes om een winterslaap in te houden. De Goudhamster heeft oorspronkelijk een diep gouden vacht en kan wel 25 tot 35 centimeter groot worden.

 

De Dwerghamster

Dwerghamsters zijn oorspronkelijk afkomstig uit Mongolië, Siberië en Noord-China. Daar leefden deze hamsters op de schrale steppen en in de woestijnen. Dwerghamsters leven ‘s nachts en slapen overdag. Overdag kunnen dwerghamsters weleens wakker worden. Qua eten voeden zij zich met zaden en insecten.

 

De Europese hamster

De Europese hamster wordt ook wel de korenwolf genoemd. Deze hamster leeft voornamelijk in grasvelden, steppen en akkers. Dit type hamster is behoorlijk groot; hij kan wel 20 tot 34 centimeter groot worden. In Nederland leeft de korenwolf alleen in Zuid-Limburg. 

 

Hoe komen hamsters in Nederland?

Syrische hamsters werden door wetenschappers in Syrië in laboratoria gehouden, waar de diertjes werden geobserveerd. Hier bleek dat hamsters zich enorm snel voortplanten. In de loop der jaren zijn de hamsters vanuit dierentuinen en verschillende van deze laboratoria verspreid over de wereld. Hoeveel hamsters er nu in het wild nog leven in Syrië is niet onderzocht.

 

Wilde hamsters in Nederland

Ook in Nederland is het mogelijk wilde hamsters tegen te komen. Het kan dan gaan om de Europese hamster, de korenwolf, maar ook vaak om hamsters die vroeger baasjes hadden en los zijn gelaten. Syrische hamsters die tam zijn gemaakt horen niet in de vrije natuur in Nederland. Het gevaar is dat deze hamsters ziektes verspreiden waarmee wilde dieren in Nederland worden besmet, en hierdoor met uitsterven kunnen worden bedreigd. 95% van de hamsters die door hun baasjes in het wild worden achtergelaten sterven aan honger of aan uitputting. 

 

Een hamster is een knaagdier

Net als mensen zijn hamsters zoogdieren. Hamsters maken deel uit van de grootste groep zoogdieren die er bestaan; namelijk de knaagdieren. Knaagdieren zijn er in alle soorten en maten. De meest bekende zijn waarschijnlijk wel muizen en ratten. Waarom knaagdieren zo worden genoemd is niet moeilijk te raden: door het knagen! Hun tandjes slijten snel af doordat zij bijna altijd bezig zijn met knagen. Gelukkig groeien de tanden continu, waardoor de tanden altijd lang genoeg zijn om te kunnen knagen.

 

Hamsterkopen.nl Lees meer over het kopen van een hamster

Wil je meer weten over de verzorging van een hamster, het kiezen van een hamsterkooi of het kopen van een hamster? Je leest het allemaal op Hamsterkopen.nl!